2011. szeptember 1., csütörtök

Osztok, szorzok

Elindult a nagy számolgatás. Az első dolog amit a tervrajzokból ki kellett derítenem, hogy mennyibe fog ez nekem fájni. Semmiképpen nem akartam a családi kasszát terhelni a saját hóbortommal, ezért pontosan kellett tudnom, hogy milyen anyagokkal és technológiával számolhatok a projekt során. Hála istennek úgy néz ki bele fogok férni a hajóra szánt összegbe, csak amiatt kell aggódnom, hogy el ne szúrjak valamit ami miatt plusz költségekbe kellene vernem magam.

A hajó anyagául a indonéz meranti típusú rétegelt lemezt választottam, mert ez könnyű, viszonylag olcsó, és szép a színe és mintázata. A hajótest lemezei, és a belső merevítői elég sok ívet tartalmaznak, ezért arra gondoltam, hogy szabásmintákat készítek papírból, és ezek alapján fogom kivágni a lemezekből a megfelelő formákat. A vágási tervet a szabásmintákkal egyszerűbben ki tudom rakni, így talán jobban gazdálkodhatok majd az alapanyaggal is.

Az íveket vékony léc, gombostű és ruhacsipesz segítségével rajzoltam meg. Természetesen mielőtt a kedves feleségem hátsón billentett volna azért, hogy az ebédlőasztalt teleszurkálom gombostűvel felvilágosítottam, hogy a papír alatt van egy deszka védelmi célból.

A belső merevítők mintáját spárgás körzős módszerrel kellet kirajzolnom, mert itt elég nagy rádiusszal tervezték a köríveket.

Nagyon sok estét eltöltöttem ezzel a művelettel, de úgy gondolom megérte, mert ezek után már nem kell bajlódni a műhelyben a nagy lemeztáblákon hasalva az alkatrészek kiszerkesztésével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése