2012. október 31., szerda

A vitorlázat

A vitorla szintén egy nehéz kérdés volt: vegyem, vagy varrjam? ...Így a vége felé költség vetés szempontjából inkább varrtam.

Most már belátom, a hajóépítésre szánt pénzt egy kicsit alul kalkuláltam. Ha újra nekiállhatnék biztos hogy nem az olcsó alapanyagokat keresném elsősorban, hanem inkább a drágább minőségit, de sajnos itt még nem tartok anyagilag. 
A vitorlával kapcsolatban több hajóépítő társamtól is azt hallottam, hogy ők inkább megveszik készen, vagy valamilyen profi emberkével megvarratják. Végül is van benne igazság: miért pont a hajtóművön spóroljunk!

Már a kezdetek kezdetén arra törekedtem, hogy a hajó minden részét saját kezűleg készítsem el, ez eddig részben sikerült is. Mivel nem vagyok profi vitorlázó, pontosabban még nem vagyok egyáltalán semmilyen vitorlázó, ezért azt gondolom, hogy számomra nem lesz különbség a házilag gyártott és a profival varratott vitorla között.
Ezen érvek alapján, na meg a pénztárcám tartalma alapján is úgy gondoltam nekivágok a varrásnak.
Hamar rájöttem, hogy nem csak vitorlázni, de varrni sem tudok :-)
Feleségem viszont igen! így hát finoman elkezdtem pedzegetni a témát nála és viszonylag hamar ráállt a dologra, de kijelentette: ha nem olyan lesz amilyennek lennie kell, akkor enyém a felelősség. Megegyeztünk!

Az anyag kiválasztásával bajban voltam. A vitorla vászon k. drága ezért elvetve. Ajánlották még a takaró ponyvát is mint lehetséges olcsó verziót, de az sem az igazi. Katonazöld és randakék színekben lehet nálunk kapni, ráadásul csak az egyik oldala színes. Ezt is elvetettem.
Az un. Angin szövet jöhetett még szóba. Ez nem annyira erős mint egy vitorla vászon, de kisebb hajóhoz megteszi. Egyébként ebből szokták készíteni a párnák és paplanok belsejét. Felkerekedtem és bejártam néhány méterárú boltot és végül sikerült beszereznem a vásznat.

A vitorla formáját tekintve egy lugger vitorla baum nélkül. A tervrajzom megadta ugyan a fő méreteket, ami alapján elég egyszerűen kiszerkeszthető, de a finomságok tekintetében nemigen voltam képben. Egy fórumtársam leírásából táplálkozva nagyjából sikerült kitalálnom, hogy hol is kell extra erősítéseket alkalmazni a varrás során, és hogy az egyéb kiegészítőket miként kell elhelyezni. Ezeket  már előre rögzítettem a kiszabott anyagon, nehogy később elfelejtsem.


A szabásnál észnél kellett lennem, mert a varrásra a ráhagyást is rendszerint el akartam felejteni. Végül három részből fog állni a teljes vitorla és remélem nem fog majd a varrásnál szétszakadni.



Gyakorlásként először a szegélyt varrtuk meg, ami majd körül öleli a vitorlát teljes egészében és megakadályozza az kirojtosodást. 



Az erősítések levarrásánál először sima lánc öltéssel rögzítettük az anyagot, majd többször is több helyen cikcakk öltésekkel mentünk végig rajta. Persze nem csak úgy találomra, hanem előre kirajzolt minta alapján

A vitorlarészek összevarrásánál a kb 2 cm-es túlfedést alkalmaztunk. középen egyszer láncöltéssel, majd a két szélén duplán cikcakk öltéssel, hogy a szélek ne rojtosodjanak.

A szegély felvarrása már gyerekjátéknak bizonyult. Itt is dupla varrással csináltuk. Igaz színben elüt egy kicsit a vitorla anyagától, de azt hiszem ennyi belefér

Ami után megkapva a teljes szegélyt a kötélzet és a kezelőszervek rögzítéséről kellett gondoskodni. Az anyagos boltban sikerült kapnom megfelelő rögzítőszemeket, így egy vágódeszka és egy kalapács segítségével elvégezhettem az utolsó simításokat.


És az elkészült mű így fest a rendeltetési helyén:


Felhívnám a figyelmet a hajóosztály jelre a vitorlán! Ez igazából nem egy hivatalos jelzés, de muszáj voltam valamit feltenni, mert a drapp színű vászon kicsit snassznak tűnt. 
Nos, ez a felségjelzés a Csillagok háborúja filmben volt látható a birodalmi flotta űrhajóin :-))

"May the Force be with you!"






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése