2013. január 17., csütörtök

Apró kütyük a kormányzáshoz

A kormánymű elkészítésének többször is nekifogtam, de minden alkalommal valami miatt kénytelen voltam változtatnom rajta.

Ugyanúgy mint az árbocot, a kormányszerkezet egyes elemeit is eredetileg alumíniumból írta a terv. Valószínűleg  tervezésnél a vízállóság és a tartósság lehetett a szempont, ezért megpróbáltam otthon valamilyen alapanyagot keresni, amiből elkészíthetném a szükséges alkatrészeket. Sajnos nemigen vagyok ellátva alu lemezekkel, ezért más megoldás után néznem. A kormánylapátot már korábban elkészítettem, csak a nehezéknek szánt ólombetétet hiányzik még belőle.

A kormányszerkezet fartükörhöz való rögzítéséhez és a kormánylapát tartó házhoz lett volna szükségem alumíniumra, de végül is úgy döntöttem, hogy pótolom más hasonlóan tartós anyaggal.
Magát a kormányszerkezet rögzítését egy derékszögben hajlított 3 mm-es lemez adná, de én inkább egy pántot képzeltem el, mert valahogy azt a konstrukciót stabilabbnak ítéltem. A nagy alapanyag böngész közben kezem ügyébe akadt egy régi kiszuperált vízmérték. És az bizony alumíniumból van!
Elő a flexet és már aprítottam is mint Bodri a lábtörlőt...
Szakközépiskolám első osztályos műhelygyakorlati foglalkozása jutott eszembe, miközben a satupadon hajtogattam, fúrtam reszeltem a pántokat... Hát igen! Rég volt és hasznos is volt ezek szerint :-)

A pántok felszerelve:


Esztétikai szempontból és a hátsó ülés miatt kapupánt csavarokat használtam rögzítéshez. Így már a hátsó légkamrába elhelyezett vízhatlan kémlelőnyílás is értelmet nyert, mert ha ez most nincs, akkor az alsó pánt csavarjait bajosan helyeztem volna be. Nem hiába, a hajótervezés is szakma!

A pántokhoz tartozó csapok rögzítő betéteit keményfából készítettem és a forgástengelyt adó csapokat kapupánt csavarokból vágtam le.



A kormányrudat korábban már szintén keményfából elkészítettem és a kormánylapát tartó lemezeket most jobb híján maradék 8-as rétegelt lemezből csináltam. A végén ugyanúgy laminálni fogom, mint a lapátot, így kellően erős lesz és ellenál majd az igénybevételeknek. A kormánylapát tartó lemezeket egy régi előszobafogas csöveiből levágott távtartókkal szereltem össze. Egy ilyen csődarabbal perselyeztem ki a kormánylapát forgáspontját is.

A kormányrúd rögzítése:
Az összeállítás nem volt egyszerű, mert a csapok helyét csak a rendeltetési helyére próbálva lehetett pontosan kimérni és bejelölni. Asztalos szorítóval addig addig ügyeskedtem, míg sikerült bepasszintanom a csapokat a pántokba és még a kormánylapát is elfordulhat a tengelye körül mikor kikötésnél a sekély vízben felhúzom.



1 megjegyzés:

  1. Szia,
    az alumínium nem lesz túl tartós, jobb lenne a rozsdamentes acél. Egy erősebb hullámzás hatására az alu deformálódni fog!

    VálaszTörlés