2018. május 8., kedd

Vitorlák a helyükön!


Végre össze állt a kép, és így szárazon, szél nélkül nem is néz ki rosszul. Nem gondoltam volna, hogy ennyi munkába telik egy komolyabb vitorlázat összeállítása.

Nekem nagyom bejönnek a klasszikus hajó típusok és azokból is a gaff-os és a cutter vitorlázat. Valami hasonlót szerettem volna én is megvalósítani. Ezek kezelése kicsit bonyolultabb és a kötélzet is viszonylag komplikált, de nekem akkor is tetszik. Rengeteg hasonló típust néztem és kerestem a különböző megoldásokat, és nagyon sok rajzot, tervet készítettem, de végül az összeszerelés közben jött elő számos olyan megoldás, amire előtte nem is gondoltam.A nagyvitorla felhúzása két kötél segítségével történik, de ebből csak a gaff felhúzót vezettem hátra a cockpit-ba ezen kívül még a dirk és az orrvitorla felhúzót tudom innen kezelni.
Ahol lehetett ott egyszerű kötélfogókat alkalmaztam, de néhány helyen szükség volt még kötélbikás biztosításra is.

Az árbocot 70 cm-el megnövelnem. Mivel a nagyvitorla felülete és ezáltal a súlya is megnövekedett így három irányból meg kellett támogatnom drótköteles rögzítéssel. Kényelmi szempontból dirk-et és lazy jack-et is kapott a nagyvitorla, valamint a reffelési megoldás is eltér a hagyományostól. 

Összességében úgy gondolom, hogy az átalakításnál mindent figyelembe vettem amit csak lehetett. Remélem a próbaút igazolni fogja a befektetett pénzt és energiát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése