2012. január 14., szombat

A belső merevítők, swert szekrény


Az ünnepek alatt nemigen foglalkoztam a kicsikével, de most újult erővel vetettem bele magam az építésbe. Esténként pár órákat tudok csak rászánni, ezért erősen gondolkodom, hogy a "Luca széke" nevet fogom adni neki. :-)

A hosszanti merevítő beragasztása nem volt kis feladat. Eleve két darabból kellett a 4 méteres lécet összeragasztanom, és utána úgy meghajlítva ráragasztani az íves fenéklemezre, hogy a toldásnál ne repedjen meg a léc. Erre szorítót használtam és nehezéknek a jó bevált térköveket. A szorítót csak az uszony nyílásnál tudtam alkalmazni, a többi helyen csak a nehezékek jöhettek szóba. Sajnos egy kicsit kevésnek bizonyult a súly, így a hajó alja kevésbé lett íves, mint ahogy szerettem volna. Sebaj, remélem az oldallemezek felerősítésével alakul még a fenéklemez íve. Menet közben a belső merevítőket is kiszabtam, már csak arra várnak, hogy ráerősítsem a fenéklemezre. Már az orr részt is sikerült kifaragnom és beragasztanom a helyére. Ehhez lesznek odacsavarozva az oldallemezek egy kis ragasztó kiséretében.A swert szekrénynél már a belső részeket előre le kellett kezelnem epoxival, mert később már nem lehet hozzáférni. Szerettem volna üvegpaplannal is kibélelni, de azt még nem szereztem be. Úgy döntöttem tehát, hogy csak a szekrény alsó és felső rését borítom be 5 cm-es üvegcsíkkal (az még maradt az elöző hajóból) valamint a két oldalsó lécet, hiszen igazából csak ezekhez fog nekinyomódni az uszony menet közben és így kevésbé fogja koptatni belűről a szekrényt.
A swertszekrény beragasztásánál nagyon oda kell figyelni a tömítésre, hiszen ha hézag támad a ragasztáson, akkor be fog szivárogni a víz, és az eléggé kellemetlen. Bekevertem tehát ipari mennyiségű ragasztót és jól bekentem az illesztés környékét. Inkább csiszolok egy kicsivel többet, mit később szentségeljek a tó közepén vízmerés közben.

Jelenleg itt tartok:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése