2011. október 30., vasárnap

Első lépések

Az első és legfontosabb lépés, hogy legyen egy olyan hely, ahol egy ekkora hajó össze tudok rakni. Kellett készítenem tehát egy állványt, ami elbírja a hajót, és kellően stabil és méretpontos, hiszen a lemezek összeillesztése precíz művelet, és ha a lemezek deformálódnak eközben, akkor az egész hajótest csálé lesz.
Kiválasztottam a garázsban azt a helyet, ahol a leginkább nincs útban , és körül tudom járni. Őszintén szólva gondolkodom azon is, hogy kerekeket szerelek az állványra, így jobb idő esetén akár az udvaron is dolgozhatok rajta.

Következő nagy művelet a lemezek összeragasztása volt. Minden tábla 1250X2500 méretű, ezért a 4 méteres hajótesthez hosszában össze kellett ragasztanom a táblákat, amiből kivághatom az alkatrészeket.
Ehhez a lemezek szélét ferdére kellett gyalulnom, viszont az nem egy egyszerű művelet. Több megoldást is láttam a neten, és készítettem is egy készüléket, amivel a gyalulást könnyen és precízen elvégezhetem.
Sajna amilyen jól elgondoltam, és megvalósítottam a szerkezetet, olyanyira lett használhatatlan :-( Azt hiszem nem a megoldással volt a baj, hanem a gyalum minőségével. Egy óra kitartó nyígatás után sem haladtam fél mm-nél többet. Nem maradt hát más hátra csak a jó öreg ráspoly, meg a nyers paraszti erő. Nem egy leányálom a kézi reszelgetés, de legalább nem csinál akkora mocskot, nem hangos (szomszédkímélés) és testmozgásnak sem utolsó. Persze arra figyelni kell, hogy szép szabályos sima felületet készítsünk elő a ragasztáshoz.

Nem kevés estémbe került a lemezek reszelgetése, de megérte. Így már jobban tisztelem azokat a régi mestereket, akik elektromos gépek nélkül olyan hajókat dobtak össze, hogy szem nem maradt szárazon. A ragasztáshoz a gyantát és az adalékokat az Alvin-Plast-nál szereztem be. Nem a leg olcsóbbak, de van minden, amire a hajóhoz szükség lehet. SR 5550 /SD 5503 gyantarendszert Treecell és Wood Fill töltőanyagokat használva kevertem ki a ragasztót, amit kimondottan fa anyagok ragasztására ajálanak. A garázsban már elég hideg volt, de ehhez képest elég jól sikerült a ragasztás.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése