2018. március 23., péntek

A vitorla szabás kemény dió!

Megérkezett a vászon! Kicsit izgultam, hogy milyen lesz. Valóban alkalmas-e vitorla alapanyagnak, kellően erős, és vajon könnyen lehet vele dolgozni? 
Egyelőre úgy néz ki, hogy jó választás volt!

Talán annyi a furcsaság, hogy az anyag egyik fele jobban impregnált mint a másik. Ez a különbség csak közelről látszik és igazából nem zavaró. A vágások mentén egyáltalán nem rojtosodik és elég erős is. A megrendeléstől számítva 2 napom belül kiszállították és a cég is nagyon korrekt volt, mert mellékeltek egy visszáru papírt is ha esetleg nem felel meg valamilyen okból. Erre azonban nem volt szükség :-)

A szabás nem egyszerű feladat ekkora anyagdarabok esetében. Előre készítettem papírból szabásmintákat, de ez hiábavalóság volt. A 170 cm széles anyagot sehol nem tudtam úgy kiteríteni, hogy arra a szabásmintát egybe rá tudnám fektetni, ráadásul úgy hogy az ne gyűrődjön sehol. Maradt az, hogy egyesével kiszerkesztettem a vitorlacikkeket közvetlenül a vászonra. Ami még nehézséget okozott az a csúszósság volt. Az anyag folyamatosan le akart csúszni az asztalról így szorítócsipeszekkel állandóan rögzíteni kellett.


Miután sikerült kiszabni a fő- és az orrvitorla darabjait a maradék anyagból kivágtam az erősítéseket. A sarkoknál és a reffelési pontoknál 4X-es anyagvastagságot terveztem biztos ami biztos. A kiszabott darabokat varrás előtt kétoldalas ragasztószalag-csíkokkal erősítettem egymáshoz. Ez nagymértékben megkönnyíti a varrást. Ugyanezt a módszert fogom alkalmazni a vitorlacikkek összevarrásánál is.

Készítettem próbavarrást. Nos, mire megtaláltam a varrógépen a helyes konfigurációt addig jó pár varrótűt sikerült eltörnöm.

Remélem élesben a varrásnál már nem lesz semmi komplikáció!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése